Blagovne znamke
Atelier Vierkant
Atelier Vierkant
Vrtne vaze, lonci in posode Atelier Vierkant predstavljajo vrhunec oblikovanja gline. V vsakem bivalnem prostoru izražajo lepoto, urejenost in občutek prisotnosti ljudi. S svojimi oblikami ustvarijo različna občutja in doživetja. So umetniške skulpture, ki samostojno ali z ustrezno zasaditvijo naredijo prostor edinstven.
Vrtne vaze Atelier Vierkant privlačijo poglede in ustvarjajo posebno vabljive ambiente, kjer se ljudje radi zadržujejo.
Extremis
Extremis
Že ime blagovne znamke Extremis napoveduje značilnosti njihovega programa vrtnega pohištva. Svoje pohištvo označujejo kot orodje za druženje in ustvarjanje novih doživetij. Temu principu je prilagojen tudi dizajn vseh njihovih izdelkov.
Vrtno pohištvo Extremis ima dve glavni značilnosti. Uporabnost in moč, da vzpodbujajo druženje ljudi, ki ga uporabljajo. Ponuja povsem svojstvene rešitve, značilne samo za Extremis.
Roda
Roda
Vrtno pohištvo Roda zaznamuje značilni italijanski dizajn in modni pristop. Temelji na združevanju notranjih in zunanjih bivalnih prostorov na mediteranski način. Pri vrtnem pohištvu Roda z lahkoto prepoznate uravnotežen sredozemski slog, ki se pojavlja v njegovih oblikah, barvah in materialih.
Vrtno pohištvo Roda lahko prilagodite zunanjemu in notranjemu bivalnemu prostoru ter lastnemu slogu bivanja.
Manutti
Manutti
Manutti vrtno pohištvo obsega izdelke za različna okolja in okuse. Označuje ga preplet kontinentalnega in mediteranskega značaja. Za izdelavo pohištva Manutti uporablja tudi nekoliko nepričakovane materiale, kot so svojstvene pletenine ter črno obarvana in krtačena tikovina. Vrtno pohištvo Manutti združuje zanimive barvne kombinacije in inovativne načine pletenja. V izdelke je vgrajena simpatija do tradicionalnega načina druženja na vrtu.
Barlow Tyrie
Barlow Tyrie
Barlow Tyrie že več kot sto let izdeluje vrtno pohištvo iz najboljše tikovine. Ohranjajo tradicionalni mojstrski način izdelave, ki tikovino spremeni v brezčasne izdelke, ki kljubujejo vsem vremenskim razmeram.
Program izjemnega vrtnega pohištva Barlow Tyrie dopolnjuje še pohištvo iz navtičnega nerjavnega jekla. Njihov tik in navtično jeklo sta edina materiala, ki sta povsem odporna na klimatske razmere ob morju in na plovilih.
Tribù
Tribù
Vrtno pohištvo Tribù zaznamuje eleganca diskretnega
in prefinjenega značaja. Kolekcije vrtnega pohištva Tribù imajo nežen, lahkoten značaj in umirjen čar. Na unikaten način prinašajo luksuzni bivalni slog ljubiteljem vrta in bivanja zunaj. Tribù ponuja udobje notranjega pohištva v zunanjih bivalnih prostorih in jih s tem medsebojno povezuje.
Sodobno oblikovano vrtno pohištvo Tribù elegantno izraža čistost in popolnost.
Dedon
DEDON
Dedon vrtno pohištvo označuje prvovrstna pletenina, izdelana iz najkakovostnejših sintetičnih vlaken. Pri njihovem pohištvu se odlično združujeta sodobna tehnologija in tradicionalno ročno delo. Priznani oblikovalci so za Dedon ustvarili vrsto ikoničnih kosov vrtnega pohištva, ki omogočajo osebno razkošje na prostem.
Z Dedonom se prepletajo doživetja, navdihi in zgodbe s celega sveta. Njihov “Spirit of Place” izraža ustvarjalno svobodo.
Gloster
Gloster
Vrtno pohištvo Gloster omogoča ustvariti brezčasne zunanje bivalne prostore, ki pričarajo vabljivo razpoloženje. Za njihovo izdelavo Gloster uporablja samo najboljšo tikovino in druge izbrane materiale. Vsi njihovi izdelki so oblikovani s ciljem, da boste z njimi na prostem uživali v neštetih, za vas posebnih trenutkih.
Osredotočenost na izdelavo najboljšega in brezčasnega vrtnega pohištva je Gloster postavila na sam vrh tovrstne ponudbe.
Royal Botania
Royal Botania
Vrtno pohištvo Royal Botania zaznamujejo tri značilnosti, estetika, ergonomija in izvrstna tehnična izvedba vsake podrobnosti. Njihova izjemno široka ustvarjalnost je oblikovala obširen izbor vrhunskega vrtnega pohištva. Njihove tehnično dovršene rešitve in trajnost izdelkov vsakogar presenetijo.
Med vsemi blagovnimi znamkami ima Royal Botania največjo zbirko vrhunskega vrtnega pohištva za zahtevne uporabnike.
Vse...
12/05/2021

NEGA LESENE TERASE

Kategorije: 

Lesena terasa, tudi če je izdelana iz najboljše tikovine, potrebuje določeno nego. Nega lesene terase je enostavna, če jo opravimo po pravilnem postopku in v ustreznem času.

Lesen tlak nam vedno ustvarja dobro počutje, ko se zadržujemo na svoji terasi. Stik z lesom, ki ni hladen niti v zimskem obdobju, je vedno prijeten. Da pa tak tudi ostane, potrebuje določeno vzdrževanje. Nega lesene terase zahteva nekaj časa in znanja, da to opravimo na pravilni način.

Ker se raje zadržujemo na toplem, nas večina pozimi ne uporablja svojih zunanjih bivalnih prostorov, teras in vrtov, čeprav ima tudi zima na vrtu poseben čar in omogoča drugačna doživetja. Še posebej, če so tla naše terase obložena s kakovostnim lesom.

Ob prvih toplejših spomladanskih dnevih se naša lesena terasa že ogreje in zelo prijetno se je sprostiti na toplem soncu in v udobnem počivalniku. Zato je sedaj pravi čas, da svojo teraso pripravimo za ponovno uporabo.

Les na naši terasi je v zimskem obdobju spremenil svojo barvo. Na njem so se nabrale nečistoče, prah in druge usedline, zato je les postal umazane sive barve. V bolj senčnih legah je lahko tudi nekoliko pozelenel, ker se je na njem začel nabirati mah.

Terasa, izdelana iz lesa padouk, na kateri so se v več letih nabrale nečistoče, predvsem zaradi okoliških rastlin. Nega te lesene terase je po več letih resnično potrebna.
Terasa iz lesa padouk več let ni bila očiščena

Zato je sedaj pravi čas, da svojo teraso očistimo in pripravimo za bivanje. Kakšna je potrebno storiti?


SPOMLADANSKO ČIŠČENJE LESENE TERASE

Les na terasi, podobno kot leseno vrtno pohištvo, praviloma potrebuje vsakoletno pomladansko čiščenje.

Miza iz tikovine in lesena terasa (padouk) na enak način kljubujeta zunanjim vremenskim razmeram na Krasu. Potrebni sta samo temeljitega čiščenja.
Miza iz tikovine in terasa iz lesa padouk pred čiščenjem

Izjema so terase, ki se nahajajo ob morski obali ali na čistih podeželskih legah, kjer niso obremenjene s smogom in z nečistočami iz ozračja. Za te terase zadostuje običajno pranje. Velikokrat pa tudi pranje ni potrebno, če to namesto nas že prej opravijo bolj obilne deževne padavine.

Na z nečistočami obremenjenih legah, kjer se na lesu teras pojavi temno siva prevleka, je priporočljivo teraso očistiti vsako pomlad. Edino z rednim vsakoletnim čiščenjem bo terasa vsako pomlad dobila nazaj svoj sijaj. 

Nega lesene terase - čistilno sredstvo za les učinkuje na nečistoče in na organske snovi, ki se naberejo iz ozračja. Ne odstrani neustreznih premazov za les.
Nanašanje čistilnega sredstva na zmočen les terase

Čiščenje teras, izdelanih iz kakovostnih vrst lesa z gladko površino podnic, ki niso premazane z olji ali drugimi zaščitnimi sredstvi, je praviloma enostavno. Za čiščenje potrebujemo samo posebno čistilno sredstvo, vodo in čistilno gobico ter nekaj časa in dobre volje, da se tega lotimo.

Nega lesene terase - strojno površinsko krtačenje učinkovito odstrani nečistoče s površine lesa, kakor tudi odstopljena lesna vlakn, in površino ponovno naredi gladko.
Površinsko krtačenje odstrani vse nečistoče in lesu povrne gladek videz

Teraso zmočimo, jo premažemo s čistilnim sredstvom, po potrebi zdrgnemo s čistilno gobico in nato operemo.

Nega lesene terase - pranje terase po čiščenju s tlačnim razpršilcem je potrebno opraviti z večje razdalje, da ne pride do poškodb površine lesa.
Po zaključku čiščenja teraso temeljito operemo. Lahko tudi s čistilcem z večje oddaljenosti.

Za bolj zamazane terase ali tiste, ki niso bile očiščene že dalj časa, potrebujemo nekoliko več truda in časa. Postopek je enak, vendar je ročno čiščenje v tem primeru naporno in dolgotrajno. Zato je priporočljivo, da to opravi usposobljena oseba s strojem za čiščenje lesenih teras.

Po čiščenju les nekoliko spremeni barvo, ki postane podobna njegovi naravni barvi. Če ne uporabimo oljnega premaza, bo hitro ponovno posivel.
Miza iz tikovine in terasa iz lesa padouk po čiščenju

NE NAREDITE NASLEDNJIH NAPAK:

  • za čiščenje ne uporabljajte tlačnega vodnega čistilnika,
  • ne uporabljajte trdih ščetk za čiščenje,
  • ne uporabljajte nepreverjenih čistil in premazov


POPRAVLJANJE PRETEKLIH NAPAK

Pri negi lesa terase lahko hitro storimo tudi kakšno napako. Nepravilna nega terase lahko močno oteži čiščenje, postopek pa se nam bistveno podaljša.

Kako bo naša lesena terasa prenašala zunanje obremenitve in kakšno nego bo potrebovala v času njene uporabe, določimo že takrat, ko se odločimo, kakšen les bomo zanjo uporabili. Vse je odvisno njegovih značilnosti in okolja, vkaterem se nahaja. O napačni izbiri lesa govorimo takrat, ko ugotovimo, da se les v našem okolju obnaša drugače, kot smo pričakovali.

Sibirski macesen je bil povsem neprimerna izbira za izdelavo terase. Nega take lesene terase je nemogoča.
Pri vgradnji lesa slabše kakovosti se pričakovanja uporabnika vedno bistveno razlikujejo od dejanskih izkušenj

Najbolj pogosta napaka, ki jo lahko hitro naredimo, je nepravilno čiščenje. Če na neprimeren način uporabljamo tlačni vodni razpršilec, lahko zelo hitro poškodujemo površino lesa. Če se z razpršilcem preveč približamo lesu, močni vodni curek enostavno odplakne mehka lesena vlakna. Površina lesa postane groba in neprijetna na dotik. Vodni curek povzroči tudi odstopanje lesenih vlaken na površini podnic. To je ob uporabi terase zelo neprijetno ali celo nevarno, ko se vlakna posušijo in otrdijo. Podoben učinek ima tudi ščetkanje podnic z trdimi ščetkami.

Napačna nega lesene terase. Neprimernega premaza za les brez brušenja ni mogoče odstraniti. Čiščenje ne zadostuje.
Terasa iz tikovine, ki je bila premazana z neprimernim sredstvom

Uporaba neustreznih premazov za les lahko po določenem času povzroči neenakomeren površinski videz podnic, lahko pride do luščenja premaza ali pa se pod premazom začne pojavljati plesen v obliki temnih madežev.

Napačna nega lesene terase - pod  "zaščitnim" premazom so se pojavili globji temni madeži zaradi plesni. Odstrani se jih lahko samo z brušenjem.
Pod premazom so je na izpostavljenih mestih pojavili globji temno sivi madeži


KAKOVOSTEN LES, MANJ TEŽAV Z NEGO

Ko smo izbrali vrsto lesa za svojo teraso, smo se odločili tudi za to, koliko vzdrževanja in kakšno nego bo terasa potrebovala. Vse je odvisno njegovih značilnosti in okolja, vkaterem se nahaja. O napačni izbiri lesa govorimo takrat, ko ugotovimo, da se les v našem okolju obnaša drugače, kot smo pričakovali.

Na navtični način izdelana terasa iz burmanske tikovine ne potrebuje posebnega vzdrževanje. Občasno čiščenje povsem zadostuje.
Terasa iz burmanske tikovine, z montažno navtično izvedbo

Dobri vrsti lesa, kot sta burmanski tik in padouk, zelo dobro prenašata obremenitve v našem okolju, tako na celini kot ob obali in čiščenje obeh je enostavno. Če imajo podnice ustrezno širino in strukturo ter gladko površino, pri njih ne prihaja do povšinskih in strukturnih poškodb. Najbolje se obnašata, če jih pustimo naravno posiveti. Premazovanje z "zaščitnimi sredstvi" nima nobenega učinka na njihovo trajnost in udobje pri uporabi.

Les ipe in cumaru sta občutljivejša in pri njih se že pojavljajo nezaželene deformacije, neugodno je predvsem površinsko cepljenje. Te deformacije se pojavijo po prvem letu uporabe, preko poletja, ko je terasa izpostavljena večjim obremenitvam zaradi vremenskih razmer. Z rednim in pravilnim čiščenjem lahko neugodne učinke bistveno zmanjšamo.

Pri manj kakovostnih vrstah lesa so površinske deformacije občutnejše. Ko površina podnic postane hrapava in nacepljena, jo lahko popravimo samo z brušenjem.

Neustrezna nega lesene terase - zaradi neprimrnega premaza je bilo brušenje terase nujno potrebno. Tikov les je pridobil nazaj svoj naravni videz.
Odstranjevanje madežev in ostankov neustreznega premaza z brušenjem

Gladke podnice postanejo hrapave tudi v primeru, če smo pred tem teraso čistili s tlačnim vodnim razpršilcem in poškodovali površino lesa. Obnova gladke površine je možna z brušenjem.

Brušenje je potrebno tudi v primeru, če smo les v preteklosti premazali z neustreznim premazom ali če se je zaradi pomanjkljivega čiščenja pred premazovanjem podnic pod premazom pojavila plesen.

S pravilnim postopkom čiščenja bo naša terasa ponovno zaživela in nam omogočila prijetno počutje

Naravna sivo-srebrna barva terase iz tikovine. Videz lesa ostaja enak po dvajsetih letih uporabe in izpostavljenosti vremenu.
Naravna tikovina v čistem okolju ne potrebuje posebne nege


POSVETUJTE SE, PREDEN SE ODLOČITE UKREPATI

Od izvajalca po montaži zahtevajte navodila za nego in vzdrževanje vaše terase. Od dobavitelja podnic in konstrukcijskega lesa pridobite podatke o kakovosti lesa, trajnosti in pričakovanih spremembah ob izpostavljenosti zunanjim vplivom. Te informacije vam bodo pomagale pri odločitvi za izbiro lesa in vnaprej boste vedeli, kakšno vzdrževanje bo potrebno, da boste ohranjali pričakovan videz svoje terase.

Pri izbiri sredstev za nego in vzdrževanje lesene terase vam dober nasvet lahko prihrani veliko nevšečnosti in dodatnega dela. Vzdrževalna dela lahko zaupate tudi preverjenemu izvajalcu.

Terasa iz lesa padouk, položena med borovimi drevesi ob slovenski obali, kjer jo padavine in veter vzdržujejo v odličnem stanju.
Terasa iz lesa padouk odlično prenaša zunanje pogoje ob slovenski obali

Svetovalca za lesene terase v Eksperimentalnem studiu Prehod lahko kontaktirate že pred odločanjem za izdelavo lesene terase. Z veseljem vam bo pomagal že pri izbiri lesa in vam pojasnil, kakšna nega vaše lesene terase bo v različnih primerih potrebna.

Delovni čas
Sreda - Petek
10:00 - 16:00
Na podlagi prijave
08:00 - 20:00
Sobota
9:00 - 13:00
Ponedeljek in torek
ZAPRTO
prehod.official
Ko se čas sprehodi naprej.
Z @royalbotania se @prehod.official že 25 let sprehaja v času pred nami in razveseljuje kupce, ki nakupujejo z vizijo, kako želijo doživljali čas, ki šele prihaja.
Za ljubitelje angleških vrtov.
Praznike smo preživeli na obali in 
nov teden pričenjamo polni optimizma. Salon in Prehodov vrt sta se že odela v zeleno.
V salonu kraljuje gugalnica KIDA, ki že navdušuje obiskovalce. 

In kako vi doživljate pomlad?
Sunlight triggers something in our brains called serotonin, a chemical that boosts our mood and makes us feel happier.#prehod#royalbotania
So This Is Love…#hastens#prehod
2024
 - Copyright.
 All Rights Reserved, PREHOD d.o.o., Kranj
crossmenuarrow-right