SENČNIK ALI PERGOLA ALI SENČNO JADRO

Senca je poleti na terasi ali vrtu nepogrešljivo udobje in ključni dejavnik ugodja. Če želimo na vrtu poleti ob močnem soncu uživati in se sproščati moramo najti način, kako bomo svojim bivalni kotičkom na čimboljši način zagotovili senco. Naj uporabimo senčnik, postavimo pergolo ali jadro. Običajno moramo osenčiti svojo vrtno garnituro, kjer z družino preživimo čas med obedovanjem. Sproščanje in druženje na vrtni sedežni garnituri brez ustrezne sence ni mogoče, prav tako tudi počivanje in razmišljanje na vrtnem počivalniku ali ležalniku.

Izpostavljanje zdravim sončnim žarkom pa je najbolj prijetno v pomladanskem času ali jeseni, ko vročina in jakost sonca ne presegata za nas udobne meje.

Senčna jadra ustvarjajo navtično okolje, kombinacija več manjših nastavljivih jader lahko naredi prostor zanimiv.
Kombinacija sončnih jader za senčenje večjega zunanjega bivalnega prostora z bazenom

Senco lahko ustvarimo z različnimi pripomočki in na različne načine. Najbolj enostavna je uporaba vrtnih senčnikov, na drug način senco lahko ustvarimo s postavitvijo senčnega jadra ali pergole. Dobra senca nam zniža temperaturo osenčenega prostora ter opreme in predmetov v njej. 

Senčenje – upoštevajmo vse dejavnike prostora in lastnosti senčil

Ko se odločamo o izvedbi senčenja, ki ga potrebujemo, smo na začetku vedno v dilemi, kako to izpeljati na za nas najbolj ustrezen način. Vsak način senčenja ima svoje značilnosti, prednosti, slabosti in omejitve in vedno ga moramo prilagoditi značaju prostora ter našim potrebam in estetski naravnanosti.

Za manjši prostor je skladno s prostorom izbran senčnik najboljša rešitev senčenja.
Načrtna izbira velikosti in vrste senčila je potrebna za vsak zunanji bivalni prostor

Kako se torej odločiti na najboljši način? Ali lahko ugotovimo in presodimo vse dejavnike, ki bodo vplivali na naše počutje na terasi in zadovoljstvo z uporabo senčil, ki jih bomo izbrali? To lahko storimo samo tako, da predvidimo, kakšen bo učinek posamezne rešitve na naše bivanje, kakšen je potreben poseg v prostor in kakšna bo velikost potrebne investicije.

Presoditi moramo tudi to, kako bomo senčila shranili ali zaščitili pozimi in kakšen bo vpliv zimskih razmer na senčila, ki bodo ostala zunaj tudi preko zimskega obdobja. Ne smemo pozabiti tudi na potrebno vzdrževanje, ki je za bolj zahtevna senčila obsežnejše in odvisno od zunanjih pogojev lahko zahteva tudi posredovanje serviserja.

Postavitev pergole predstavlja stalno večjo konstrukcijo, ki ima določene prednosti in tudi slabosti.
Pergola predstavlja stalno večjo konstrukcijo na terasi. Zaradi premika sence preko dneva mora biti njena velikost ustrezno večja od bivalnega prostora

SENCA NI SAMO ODVISNA OD OBLIKE IN DIMENZIJ SENČILA

Senca, ki jo želimo ustvariti, nas vodi k iskanju ustreznega senčila in njegovi velikosti. Na senco pa vplivata še smer gibanja sonca in njegov višinski kot. Zaradi njih se senca preko celega leta stalno spreminja in se premika. Najlepše nam to dokazujejo sončne ure.

Če za senčenje uporabimo senčilo, ki bo stalno postavljeno na določenem mestu, kot je to pergola ali senčno jadro, mora biti senčilo bistveno večje od prostora, ki ga želimo osenčiti. V nasprotnem primeru se v določenem času dneva zgodi, da prostor ne bo več osenčen ali bo osenčen samo del tega prostora. Velika senčila nam posledično stalno zasedajo relativno velik prostor, nam zastirajo pogled in sonce takrat, ko bi si želeli, da nas žarki osvetljujejo in pogrejejo. 

Senčno jadro je lahko tudi večje velikosti in potrebuje najmanj dva stalno postavljena nosilna droga.
Senčno jadro lahko osenči veliko površino terase. Potrebuje najmanj dva stalno postavljena nosilna droga, navijalni drog in jeklenice

Nastavljive pergole in jadra lahko delno tudi zapiramo, a nikoli v celoti. Ko je pozimi jadro povsem zaprto ali pergola zaprta do skrajnega položaja, nam njihova konstrukcija še vedno predstavlja fizično in vizualno oviro.

Sonce in senca – oboje potrebujemo v različnem časovnem obdobju

Prilagodljuvost – osenčenje in osončenje

Vrtni senčniki predstavljajo v primerjavi s senčnimi jadri in pergolami hitro in enostavno rešitev senčenja. Odlično senco nam nudijo takoj, ko jih postavimo. Z ozirom na velikost potrebne sence lahko uporabimo en večji senčnik ali dva manjša senčnika, lahko kombiniramo postavitev in senco enostavno prilagajamo z nagibanjem in premikanjem senčnikov.  

Najpomembnejša značilnost senčnikov je njihova prilagodljivost potrebam po senci v prostoru.
Senčniki predstavljajo hitro, enostavno in prilagodljivo senčenje na bivalni terasi

Prepustnost platna senčil senčnikov za UV žarke označujemo z zaščitnim faktorjem UPF (ultraviolet protection factor). UPF število predstavlja razmerje med jakostjo radiacije UV žarkov brez zaščite in z zaščito s testirano tkanino. Zaščitni faktor UPF 50 pomeni prepustnost 1/50 UV sevanja. To praktično pomeni, da senčilo senčnika z navedenim zaščitnim faktorjem prepušča 2 % UV žarkov.Ob nesončnem vremenu ali takrat, ko želimo, da nas sonce ogreje, senčnike enostavno zapremo in umaknemo. Zaprti senčniki nam tako nikoli ne predstavljajo ovire in zvečer lahko nemoteno opazujemo dogajanje na nebu in v okolici in poslušamo zvoke, ki jih ustvarja narava.

Poseganje v zunanji bivalni prostor se z uporabo različnih senčil močno razlikuje.
Postavitev pergole vedno predstavlja večji in stalni poseg v prostor ter vanj dodaja nove omejitve

POSEG V PROSTOR

Postavitev stalnih konstrukcij v prostoru vedno zahteva določen poseg na objektih ali že izdelanih tlakih. V določenih primerih to lahko predstavlja tudi večje predelave, ko je potrebno zagotoviti stabilnost opornih točk jadra ali pergole. Za postavitev potrebujemo tudi specializirano ekipo, da bo montaža opravljena kakovostno in brez napak.

Vsak nov konstrukcijski element, ki na začetku načrtovanja objekta ni bil predviden, lahko močno vpliva na videz objekta in estetiko zunanjih bivalnih prostorov. Sodobne pergole so kovinske konstrukcije, ki imajo povsem svojstven značaj. Kvadraste ali trapezoidne konstrukcije lahko pvsem spremenijo arhitekturno zasnovo objekta. Zato je vedno priporočljivo pri takih posegih upoštevati nasvet arhitekta, ki je objekt že v osnovi zasnoval. Senčna jadra so vsekakor zanimiv element za senčenje, ki nas spominja na navtično okolje. S povsem svojstvenim značajem senčnega jadra ga v določenih primerih zelo težko nemoteče umestiti v prostor na vrtu.

Skrbno presodite učinke poseganja v prostor

Organske oblike senčnikov ohranjajo lahkotnost in odprtost prostora in ga hkrati naredijo zanimivega.
Tradicionalni način senčenja terase z dobro izbranimi senčniki

Senčniki predstavljajo tradicionalno obliko senčenja. Njihova organska oblika, okrogla ali kvadratna, se vedno z vsakim prostorom zlije v funcionalno in estetsko celoto. Organske oblike elementov na vrtu izražajo tudi dobrodošlico nam in našim gostom in nas vabijo v svojo senco. Kvadratna oblika senčnika ustvarja simetrijo in ravnotežje v prostoru in izraža sodobnost ter posebno eleganco. Moderno zasnovani kvadratni senčniki s svojo minimalistično obliko prostoru ohranjajo lahkotnost in odprtost, saj minimalno omejijo prostor. 

Splošno pravilo, ki velja za vse rešitve senčenja na vrtu in na terasi, ne glede na to, da odlično ustvarja potrebno senco, je naslednje: senčila s svojo konstrukcijo in velikostjo ne smejo preobremeniti prostora. 

S senčniki lahko prostoru damo poseben značaj in poudarimo eleganco.
Senčniki naj s svojo konstrukcijo in velikostjo nikoli ne preobremenjujejo prostora. Dodajo naj mu značaj in eleganco

VLOŽEK V DOBRO POČUTJE IN ZADOVOLJSTVO OB UPORABI

Dobro počutje in zadovoljstvo ob bivanju na terasi, v naravnem okolju doma je ključni namen ustvarjanja prijetne sence. Vsekakor pa tudi tako vlaganje običajno presojamo po finančnem kriteriju. Pomembno je, za kakšno ceno bomo uspeli reazilirati rešitve, ki jih potrebujemo.

Največji finančni zalogaj predstavlja izdelava pergole, še posebej, če jo konfiguriramo tako da bo zasnovana za praktično uporabo. Njena cena se hitro poveča z avtomatizacijo premikanja senčila, vgradnjo motorjev in potrebnih senzorjev. Podobno velja tudi za senčna vrtna jadra. Avtomatizacija zapiranja jadra ob močnem vetru je nujna, če v takem trenutku nismo prisotni.

Senčniki imajo bistveno nižjo ceno od pergol in vrtnih jader, tudi če se odločimo za nakup najkakovostnejših senčnikov, tudi če potrebujemo dva ali več senčnikov za senčenje enako velikega prostora.

Primerjajte pričakovan nivo zadovoljstva, ki vam ga nudi določena rešitev senčenja

Pri izbiri senčila je pomembno upoštevati naš način bivanja na terasi in pričakovano zadovoljstvo ob njegovi uporabi.
Zadovoljstvo v senci elegantnega in s prostorom usklajenega izbranega senčnika