LUXURY STAYCATION – LUKSUZNO POČITNIKOVANJE DOMA?

LUXURY STAYCATION že nekaj časa predstavlja trend počitnikovanja in preživljanja dopusta doma, na svojem vrtu. Presenečeni? Zakaj bi potovali, preživeli veliko časa na letališčih in v letalih? Zakaj bi preživljali stres povezan s tem? In tudi s pripravami na potovanje. Temu se izognemo, če svoj dom in vrt opremimo tako, da nam bo udobno in da bomo navdušeni nad počitnicami doma. 

Luxury Staycation lahko razumemo kot način preživljanja pravih daljših počitnic ali samo kratkotrajnih vikendov in praznikov doma ali na svoji počitniški lokaciji. Svoj dom ali počitniško hišo opremimo tako, da se bomo tam počutili tako dobro, kot si za sproščeni dopust tudi želimo.

Staycation nam pomeni tudi čas, ko se v domačem okolju lahko povsem posvetimo sebi in svojim bližjim v skupno zadovoljstvo.
Prostor in čas, ko se posvetimo bližnjim

Luxury staycation pomeni še nekaj več. Svoj dom z vrtom in okolico imamo urejen tako, da v njem resnično uživamo. Da pozabimo na službene obveznosti ter si povrnemo energijo. Uživali naj bi vsi, starši in otroci, lahko tudi prijatelji, če preživljamo počitnice skupaj z njimi.

Vznemirjenje ob pričakovanju počitnikovanja doma.

Kakovostna ureditev našega doma ali počitniške hiše nam nudi vse potrebno udobje, ki si ga med počitnicami želimo. Med počitnicami doma bomo počeli tisto, kar nas sprošča, nas razbremenjuje in razveseljuje. Zamislimo si vse aktivnosti, ki nas osrečujejo, in si prostor uredimo tako, da si bomo to tudi omogočili.

Za začetek počitniškega dneva je najbolj prijeten skupni zajtrk, ko lahko uživamo ob dobri hrani, ne da nas priganja čas.
Zajtrk na terasi

Zjutraj si vzamemo čas, morda za povsem osebne potrebe in aktivnosti, ki jih zaključimo s prijetnim zajtrkom na terasi s partnerjem ali s svojo družino. Otroci so zelo veseli, če jim med počitnicami posvetimo veliko več pozornosti, kot jo lahko ob običajnih delovnih dnevih, ko nam misli obremenjujejo službene obveznosti.

Nepogrešljivo udobje ob bazenu, ki je središče prijetnega dogajanja in zabave za vso družino.
Zabavno ob bazenu

Če imamo na vrtu bazen, je to lahko najbolj aktiven prostor na vrtu in središče prijetnega dogajanja preko dneva. Seveda imamo veliko možnosti, da si prostor okrog njega uredimo prijaznega za uporabo. Udobna vrtna ležišča ali ležalniki nam bodo omogočili počitek, poležavanje na soncu ali v senci primernega senčnika, zabavo za otroke in še veliko več.

Luksuzni ležalnik in gugalnik za nepopisno sprostitev v zelenem okolju vrta
Luksuzni počitek na gugalnem ležalniku WAVE

Na vrtu si lahko omislimo udoben in bolj intimen prostor z udobnim vrtnim počivalnikom, gugalnikom ali visečim ležiščem, kjer bomo v miru razmišljali, brali knjigo ali se pogovarjali in igrali z otroci. Taki kotički so mikavni prav za vsakogar.

Pravi čas za "table talk" z našimi otroci, da jim v prijetnem vzdušju prenesemo naše izkušnje in znanje, da jih bodo lahko oplemenitili.
»Table talk« na balkonu

Ob »staycation« počitnikovanju bomo vedno imeli dovolj časa tudi za »table talk« s svojimi otroci, ko bomo po prijetnem kosilu na svoji vrtni garnituri  v miru posedali. V prijetnem vzdušju bomo svoje življenske izkušnje in znanje prenašali na svoje otroke. Ob izzivih sodobnega časa jim bodo vsekakor koristile. 

Preko dneva bomo vedno lahko našli tudi dovolj časa zase. Morda bomo po dolgem času spet lahko prebrali kakšno zanimivo knjigo.

Staycation je tudi čas, ko se lahko posvetimo tudi samemu sebi in počnemo tisto, kar nas najbolj razveseljuje.
Sam s seboj

Staycation večeri so lahko posebej zanimivi, če na vrtu zakurimo ogenj. Vsi se radi zbiramo okrog ognja ob kurišču, saj nas privlači s svojo živo svetlobo in toploto. Kako zanimivo bo za otroke zakuriti ogenj, nalagati drva in opazovati, kako gorijo in se spreminjajo v povsem drugo stanje. Naučili se bodo tudi pravilno ravnati z ognjem in paziti na varnost pri kurjenju. To bo zanje nepozaben večer.

Staycation večeri so ob vrtnem kurišču še posebej zanimivi. Ogenj nas privlači s sv ojo energijo in vse se radi zberemo ob njem.
Priprava na večer ob ognju

V času počitnikovanja doma vsekakor nismo omejeni, da ves dan preživimo doma in na svojem vrtu. Temu lahko dodamo obiske zanimivih krajev v domači okolici, športne in zabavne aktivnosti, ki našim otrokom lahko prinesejo zanimive dodatne izkušnje. Lahko si privoščimo ribolov in vožnjo s čolnom po domači reki, raziskovanje gozda in nabiranje sadežev ali zdravilnih rastlin, učenje preživljanja v naravi in podobno. Če znamo biti kreativni, lahko najdemo veliko priložnosti za spoznavanje svojega okolja.

Zvečer smo seveda spet doma. Če bomo prijetno preživeli dan, nam bo še bolj prijetno zvečer, ko si bomo privoščili spanec v svoji najboljši postelji. Če imamo posteljo, ki nam zagotavlja dober spanec, je ne more nadomestiti nobena druga postelja. Naslednji dan bomo spočiti začeli nov počitniški dan.

Počitnikovanje doma je lahko pravo luksuzno doživetje.

Vendar ne pozabimo, da se ob počitnikovanju doma povsem odklopimo od službenih in drugih obveznosti. Za nas so to prave počitnice in ne običajno bivanje doma. Držimo se pravila, da smo za službene zadeve in ostale obveznosti enako težko dosegljivi, kakor če bi bili na počitniškem raziskovanju tibetanskih samostanov v Himalaji.

Največji budistični samostan v indijskem delu Tibeta. Njegov obisk je bil pravo doživetje in neprecenljiva izkušnja.-
Budistični samostan v kraju Tawang, Arunachal Pradesh