LES ZA TERASE, FASADE, OGRAJE

Les na terasi nam bivanje na njej naredi prijetno, ustvarja občutek stika z naravo. Še posebej, če po njej hodimo bosi, ne glede na zunanje temperature. Lesena terasa daje zunanjemu bivalnemu prostoru tudi dodatno kakovost in vrednost. Lahko povezuje notranji prostor z vrtom ali predstavlja poseben del zunanje ureditve vrta. Od lesene terase pričakujemo, da bo ustrezala našim potrebam, pričakovanjem in našemu bivalnemu slogu.

Elastična pritrditev lesenih lamel omogoča enakomerne dilatacije in delovanje lesa brez deformacij.
Naravna TIKOVINA in les PADOUK edina zagotavljata najvišji nivo kakovosti.

ZAKAJ LESENO TERASEO?

Uporaba lesenega tlaka na terasi ima več prednosti pred ostalimi vrstami tlaka. Predvsem je to DOBRO POČUTJE ob bivanju na njej, ne glede ali je to poleti v največji vročini ali v mrazu pozimi.

Prav zaradi tega se za izvedbo lesenega tlaka na terasi, naj bo to bivalna terasa, terasa ob bazenu ali samo balkon, odloča vedno več uporabnikov.

Kakovost lesa je ključni dejavnik za trajnost in naše zadovoljstvo.

Ponudba lesa za izdelavo lesenih teras je danes zelo velika. Les na pravkar izdelani terasi je vedno lep, a pomembno je, kako bo les prestajal vremenske vplive v našem okolju v daljšem časovnem obdobju. In naše zadovoljstvo s teraso je povezano prav s tem.

PREHOD – Iz burmanske tikovine izdelana terasa nepravilnih oblik.

Les je naravni material ob katerem se vedno dobro počutimo. Ker so terase izpostavljene vremenskim vplivom, se les zaradi vpliva sončnih žarkov in padavin začne spreminjati. Naravna barva se spremeni v sivo barvo. Stalno spreminjanje vlažnosti in temperature zaradi naravne dilatacije vpliva na strukturo lesa. Strukturne spremembe pa so odvisne od KAKOVOSTI posamezne vrste lesa.

Kakovost strukture lesa je pogoj da preprečimo njegove kasnejše deformacije – razpoke, krivljenje in površinsko cepljenje desk.

Lesenega tlaka na terasi ni mogoče nadomestiti z nobenim sintetičnim nadomestkom, ki bi se mu s svojimi lastnostmi lahko približal. Kompozitni materiali, ki so predvsem mešanica reciklirane (odpadne) plastike in lesenih ali drugih dodatkov (recikliran material) ne morejo ustvariti prijetnega počutja in podobnega zadovoljstva.

Naša lesena terasa bo trajna samo v primeru, če zanjo uporabimo najkakovostnejši les in zagotovimo kakovostno montažo. Premislimo, ali bi zanjo uporabili naravno TIKOVINO ali les PADOUK.

PREHOD – Videz terase iz lesa padouk 2 meseca po polaganju

KAKO IZBRATI USTREZEN LES ZA TERASO?

Ponudba lesa za terase je na trgu omejena na približno ducat primernih vrst. Izbor seveda temelji na razpoložljivosti lesa in komercialnih aktivnostih ponudnikov. Zadnjih 20 let se stalno pojavljajo nove vrste lesa, a veliko se jih hitro umakne zaradi neugodnih izkušenj uporabnikov po nekaj letih.

 • Odločite se za preizkušeno vrsto lesa

  Preizkušene vrste lesa, ki so na trgu že vsaj 10 let, uporabniki dobro poznamo. Natančno vemo, kako se les obnaša v naših vremenskih razmerah, kakšne spremembe pri njem lahko pričakujemo v daljšem časovnem obdobju.
  Ali se bodo deske krivile, ali bodo razpokale in se cepile na površini (trstičile). Pred odločitvijo preverite lastnosti, da ne boste zaradi nepričakovanih sprememb leseno oblogo terase prisiljeni kmalu zamenjati.

 • Izberite čim boljši les

  Trajnost lesa zagotavlja samo KAKOVOSTEN LES. Najboljši od vseh je izbrana naravna tikovina, ki je pridobljena na ustrezen način. Les mora biti pred sečnjo dovolj star, da vsebuje zadostno količino olja, ki mu daje trajnost. Poleg tikovine, med zelo dobre vrste lesa spadata še les padouk in merbau. Pri tem je potrebno vedeti, da mora biti les za terase tudi pravilno rezan in sušen.
  Srednji kakovostni razred lesnih vrst za terase obsega še vrste lesa kot sta ipe in cumaru.
  Za fasade in ograje je izbor najbolj kakovostnega lesa razširjen še na ameriško rdečo cedro.

 • Preverite, da bo celotna konstrukcija terase enake trajnosti in kakovosti

  Kakovost vseh sestavnih delov v konstrukciji terase mora biti usklajena s kakovostjo lesa za podnice. Za podkonstrukcijo ni mogoče uporabiti manj kakovostnega lesa, ker jo bo sicer po določenem času potrebno zamenjati. Enako velja za spojke, podstavke in vse vijake.

 • Odločite se za čim boljši način pritrditve podnic na podlago

  Samo nevidna pritrditev podnic ne poškoduje površine lesa, ki v celoti zadrži estetski videz. Za les je najbolje, da mu način pritrditve omogoča naravno krčenje in nabrekanje, ki ga povzročajo spremembe vremena. Samo v tem primeru bodo deformacije minimalne in površina lesa bo ostala gladka.
  Pritrjevanje s patentiranim sistemom SOFTLINE to zagotavlja. Poleg tega ima tudi še več drugih prednosti. Med drugim omogoča zamenjavo posamezne deske, če bi bilo to potrebno.

 • Zagotovite pravilno vzdrževanje

  Dober les ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Občasno čiščenje zadostuje. Pri tem je potrebno zagotoviti, da bo čiščenje opravljeno na pravilni način.
  Oljenje lesa ni potrebno, razen če bi želeli lesu zadržati približno naravno barvo. V tem primeru je oljenje potrebno opraviti po temeljitem čiščenju enkrat letno.
  OPOZORILO: Za oljenje uporabite preverjen premaz, ki ne bo vplival na naravno obnašanje lesa. 

 • Zatesnite špranje med podnicami, če obstaja možnost nabiranja nečistoč

  Če imate v bližini iglavce ali druga drevesa, ki jim odpadajo iglice in listje, je smiselno zatesniti špranje med podnicami, da se ne nabirajo nečistoče pod podnicami. Tam bi sčasoma propadale in lahko neugodno vplivale na obnašanje in trajnost lesa.

 • Ne postavite ceno za glavni dejavnik pri odločitvi

  Cena kakovostnega lesa je vsekakor višja. A zadovoljstvo s svojo leseno teraso v daljšem obdobju ob uporabi cenene vrste lesa ne moremo pričakovati.

Odločitev vsekakor ni lahka. Pretehtajte vse informacije in preverite njihove vire. Izbira zaupanja vrednega dobavitelja lesa in izvajalca je na koncu za vaše zadovoljstvo najbolj pomembna.

PRIMERI IZDELAVE LESENIH TERAS