LES ZA TERASO – KAKO GA IZBRATI?

Danes sem po elektronski pošti dobil sporočilo, ki me je vzpodbudilo, da napišem nekaj o izbiri lesa za teraso. S kakšnimi dilemami se srečujejo tisti, ki si želijo na svojem vrtu postaviti leseno teraso? Kako izbrati ustrezen les za teraso? Sporočilo mi je poslala prijazna gospa in me prosila, da ji pomagam pojasniti dileme, s katerimi se ukvarja. Oglejte si njena vprašanja in moje odgovore. Morda je med njimi tudi kaj takega, kar lahko zanima tudi vas.

Prosim za ponudbo za leseno teraso. En del terase je pokrit z nadstreškom, en del na južni sončni strani je izpostavljen vremenu.
Zanima me, kateri les predlagate?
Bolj beremo članke na spletu, bolj smo zmedeni. Sibirski macesen večinoma odsvetujejo. Tudi za cumaru in ipe nekateri pišejo, da se les začne zvijati in česati in da ne eden ne drugi ni primeren za nepokrito, sončno teraso. Spet drugi ju hvalijo. 
Les masaranduba pa je po enem članku uvrščen v še eno kategorijo nižje, kot sta cumaru in ipe. 
Skratka, mnenja so tako različna, da glede na prebrano res ne vemo, kaj bi izbrali. 
Teak nam je predrag.
Ker poleg teaka najbolj priporočate padouk in merbau, ali nam lahko pripravite ponudbo? 
Hkrati nas pa zanima tudi tudi več o tem, kako je z barvo lesa, ker je na primer barva padauka na vaši spletni strani od slike do slike tako različna. 
Na nekaterih slikah je zelo rdečkaste barve, kar nam res ni všeč. Na drugih slikah pa je bolj rjave barve. 
Ali je to odvisno od barve olja, s katerim se les naolji, ali se iste vrste les med sabo tako razlikuje? 
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

V nadaljevanju navajam tiste odgovore in pojasnila, ki se neposredno nanašajo na postavljena vprašanja. Želim tudi pojasniti, kaj gospa lahko stori, da bi lažje izbrala pravo rešitev za svojo teraso.

KAKŠEN LES BOMO IMELI NA TERASI?

Zgornje sporočilo je zelo dobro opisalo stanje ponudbe lesa za terase. Na trgu je na voljo veliko vrst lesa, ki jih lahko uporabimo za izdelavo teras, in pojavljajo se vedno nove. Razlike med njimi pa so zelo velike, saj ima vsak les drugačne lastnosti. Vsak se drugače obnaša v zunanjem okolju. Pri tem ne gre samo za videz lesa, njegovo barvo in trajnost. Gre predvsem za njegovo prijaznost do uporabnika. 

Kakšen les bo na terasi - videz in izrazito rdeča barva povsem novega lesa padouk
Videz povsem novega lesa padouk na terasi

Vsak les je lep, ko je nov. Še posebej če je lepo obdelan. Ima svojo naravno barvo. Takega tudi izbiramo in se zanj odločimo. Vendar bi nas prodajalec v tem trenutku moral opomniti, da se bo les spremenil takoj, ko ga bomo položili na svojo teraso. Še posebej, ko ga bo obsijalo močno sonce in namočil dež. Nov les bomo na svoji terasi gledali res zelo kratek čas. 

Obdobje naravnega spreminjanja lesa na naši terasi bo trajalo približno eno leto. Vse je odvisno od vremena. Na spremembe vpliva pogostost padavin, izpostavljenost soncu, vetru in vlagi. Na koncu tega obdobja bo les dobil svojo pravo barvo in se prilagodil zunanjim pogojem, kjer je naša terasa položena.

Les na terasi - položen les padouk je po treh mesecih izpostavljenosti vremenu povsem drugačne barve.
Sprememba barve lesa padouk v treh mesecih

Vse vrste lesa bodo dobile sivo barvo. Lahko bo to lepa srebrno siva barva ali temnejši odtenek sive barve. Lahko pa bo barva lesa tudi neenakomerna. To je odvisno od vrste lesa in zunanjih pogojev, ki jim je les izpostavljen.

Kakovost lesa se odraža tudi v lepoti njegove naravne sive barve.

Seveda imamo na svoji terasi možnost tudi zadržati približno naravno barvo lesa. To lahko dosežemo z redno nego lesene terase, ki vključuje enkrat letno temeljito čiščenje in morda še premazovanje z oljem. Pri izbiri sredstva za oljenje moramo biti zelo pazljivi, ker nam uporaba neustreznega premaza lahko povzroči obilo težav. Najbolje je uporabiti tisto sredstvo za oljenje, ki ga priporoča proizvajalec. 

VERODOSTOJNOST INFORMACIJ O KAKOVOSTI LESA

Med vsemi vrstami lesa za terase jih je zelo malo, ki so dejansko dobro preizkušene. Zanje zelo dobro vemo, v kakšnem stanju bo s tem lesom obložena terasa po petih, desetih ali dvajsetih letih. Ali od ponudnika lesa lahko pričakujemo verodostojne informacije, če les ne pozna dovolj? 

Kako bi nam ponudnik prodal les, če bi nam tudi realno pojasnil, kaj se bo dogajalo z lesom na naši terasi. Zato slišimo vedno samo splošne pohvalne informacije, med katerimi redno izstopa ugodna cena. Kolikokrat slišimo pojasnilo, da je les, ki ga nekdo nudi, zelo dober. Prav tako dober kot tik, a bistveno cenejši? 

Pomembne so preverjene informacije o kakovosti lesa.

Dejstvo je, da novih vrst lesa ne poznamo dovolj dobro. Desetletja je preizkušena samo tikovina. Pa še ta mora biti prvovrstna, sicer se ne obnaša tako, kot se od dobre tikovine pričakuje. Tudi pri tikovini je lahko velika razlika v kakovosti. Odvisno je od tega, kje je les rastel in kako je bil kasneje obdelan. Naravna tikovina ima povsem drugačne lastnosti kot plantažni tik. Na njeno kakovost vpliva tudi struktura podnic. Ta je lahko enakomerna in rezana radialno, povsem drugačna kot tista z nepravilnostmi in grčami v lesu.

Pri nepreizkušenem lesu kot kupec ne moremo dobiti verodostojnih podatkov o lesu. Nikakor ne bomo izvedeli, kaj lahko od naše terase v prihodnosti pričakujemo. Žal se je v zadnjih letih že večkrat izkazalo, da je bila določena vrsta lesa, na primer bangkiraj in sibirski macesen popularizirana kot izredno kakovostna. Čez nekaj let se je izkazalo povsem drugače. 

Po enem letu ima terasa iz lesa padouk na strehi objekta v Ljubljani povsem enakomerno sivo barvo.
Les padouk ima po enem letu povsem enakomerno sivo barvo

Če želimo svojo teraso obložiti z lesom, ki nam bo služil dolgo časa, in nas ne bo razočaral z neugodnimi informacijami, potem se moramo odločiti za preizkušen les. Za les, za katerega vemo, da je trajen, in za katerega vemo, v kakšnem stanju bo po desetih ali dvajsetih letih.

TIK ALI NEKI DRUGI TIK?

Ker je tik poznan kot zelo dober les, je verjetno enako dober tudi afriški in ameriški tik, morda še kakšen drugi tik z geografskim poreklom. Naštete vste tika lahko kupimo tudi pri nas. Kakšen je torej afriški ali ameriški tik?

Dejstvo je, da naravni tik izhaja iz vzhodne azije, predvsem iz Burme in Tajske. Omejeni viri tika so tudi v vzhodni Indiji. Kakovostni plantažni tik izhaja iz Indonezije, kamor so ga pred mnogimi leti prenesli budistični menihi in zasadili velike plantaže. Plantažni tik je hitro rastoči tik in ima precej drugačne lastnosti.

Iz enega hloda tikovine pridobimo samo 20% kakovostnega lesa.

Najnovejše plantaže tika nastajajo v Srednji Ameriki, ki pa so povsem nove in kakovost tega lesa je še premalo poznana. 

Pravi burmanski tik - najboljša burmanska tikovina in na navtični način izdelana terasa ob slovenski obali
Navtična terasa iz burmanskega tika

Vse druge vrste tika, imenovanega kot afriški ali ameriški tik, so povsem druge vrste lesa. S pravim tikom nimajo prav nobene skupne povezave. To so komercialna imena, ki so se pojavila v času, ko je prišlo do pomanjkanja tikovine. Pri iskanju nadomestnega lesa, ki bi ga lahko uporabili za enake namene, so taka i mena olajšala njihovo prodajo. Največkrat se kot južnoameriški tik označuje tudi les cumaru.

Poleg tika smo do sedaj dokaj dobro spoznali lastnosti lesa padouk, ki spada v visoki srednji kakovostni razred. Les merbau, ipe in cumaru so se izkazali kot les srednjega kakovostnega razreda. Bangkirai in sibirski macesen pa spadata v nižji kakovostni razred. Razporeditev v kakovostne razrede je subjektivna, ker je odvisna od pomembnosti kriterijev, ki jih upoštevamo. Naši so zahtevni, ker podobne pričakujemo tudi od naših kupcev.

KAKŠEN LES PREDLAGATI?

Predstavimo vam lahko primere iz prakse, saj stalno zasledujemo, kako se posamezna vrsta lesa obnaša v našem okolju. Na podlagi ugotovitev vam lahko pomagamo izbrati najbolj primeren les tudi za vašo teraso. Pri tem upoštevamo, kakšne so vaše dejanske potrebe in pričakovanja, ki jih imate v zvezi s predvideno leseno teraso. Ne glede na to, da je izbor preverjeno kakovostnih vrst lesa majhen, na končno odločitev vsekakor vpliva tudi končna cena.

  1. Želite teraso uporabljati dolgo časa, več kot 10 ali 20 let? Odločite se predvsem za trajen les. Med te vrste lesa poleg tika spada še padouk, merbau, ipe in masaranduba.
  2. Da se pri lesu ne bodo pojavile neprijetne deformacije, kot so krivljenje, prazpoke, površinsko cepljenje in luščenje, potrebujete najbolj kakovostne vrste lesa, kot sta tik naravnega izvora, les padouk in merbau, v omejenem obsegu tudi plantažni tik.
  3. Za teraso, položeno ob bazenu ali ob fasadi, les merbau ni primeren, ker dež izpira določene snovi iz lesa, ki lahko obarvajo fasado, vodo v bazenu ali druge površine ob terasi.
  4. Če imate omejene možnosti investiranja, se kljub vsemu odločite za les čim boljše kakovosti. Če boste morali teraso samo enkrat zamenjati, bo celotna investicija višja od boljše začetne izbire.
  5. Za kakovost terase je ključnega pomena tudi dober sistem pritrjevanja podnic in izvedba podkonstrukcije. Dober način pritrjevanja lesu omogoča naravno raztezanje pod vplivom spreminjanja vlažnosti v okolju in izsuševanja na soncu. Priporočamo elastično pritrjevanje po sistemu Softline.
  6. Prav tako je za trajnost in kakovost terase pomembna izvedba podkonstrukcije terase. Prav nič ne bi koristilo, če imamo na terasi odličen les, pod njo pa les slabše kakovosti z neprimerno trajnostjo. Lesene letve pod podnicami se nahajajo v bistveno slabših pogojih. Zato morajo biti izdelane iz vsaj tako dobrega lesa kot podnice terase.
  7. Na končno kakovost terase seveda vpliva tudi kakovost montaže. Izberite dobrega in zanesljivega izvajalca.
Softline sistem pritrjevanja podnic omogoča lesu naravne dilatacije, tako da ne pride do neugodnih deformacij lesa.
Softline sistem pritrjevanja podnic terase

IZBIRA JE VAŠA

Pri izbiri lesa za teraso vam želimo pomagati, da bo vaš izbor tak, kot vam bo najbolj ustrezal. Za to potrebujete čimveč pravih in verodostojnih informacij, da bo vaša odločitev prava za vas. Nikoli se ni dobro odločati na hitro. Preverite informacije iz več virov. 

Najboljša vaša izbira - terasa iz burmanske tikovine, po dvajsetih letih ostaja skoraj nespremenjene naravne sive barve.
Videz terase iz burmanske tikovine po dvajsetih letih

Najbolj zanesljivo je osebno prepričanje z ogledom ene ali več teras, ki so so položene vsaj 5 let in več. Preverite podrobnosti, ki jih opazite. Pozanimajte se o tem, kako lastnik teraso tudi vzdržuje.

Trajnostna izbira je samo najbolj kakovostna izbira.

Ko boste primerjali svoje ugotovitve s podatki, ke sem jih navedel, se boste lažje odločili. Odločitev za izbiro dobavitelja lesa in same izvedbe temelji lahko le na zaupanju. Samo tako vas bo pričakovano ugodje ob uporabi terase kasneje tudi zares zadovoljevalo.

A.J.