VRTNO POHIŠTVO IZ GLINE

Vrtna sedišč, klopi iz gline

Vrtno pohištvo iz gline ustvarja nove kreacije v zunanjih bivalnih prostorih. Ima svojstven in inovativni dizajn z domišljenim namenom uporabe. Značilne lastnosti gline se izjemno lepo vključujejo v naravno bivalno okolje.

Vrtno pohištvo iz gline s tisoče različic

Glina je material, ki v svojem naravnem stanju omogoča enostavno oblikovanje izdelkov. Možnosti oblikovanja izdelkov soz aradi tega neskončne. Oblikovalci imajo prosto pot za svojo domišljijo pri ustvarjanju. Njihove kreacije ne zajemajo samo oblike izdelkov, ampak tudi domišljene teksture, površinske obdelave in barve. Glina ima že v svoji naravni obliki različne barve, ki so odvisne od nahajališča in vsebnosti mineralov. Po sušenju in pečenju pri temperaturi 1200 stopinj Celzija glineni izdelki dobijo svojo končno obliko. Pečena glina je odporna na vremenske razmere in je dober toplotni izolator. Njena toplina zato prav kliče po tem, da bi se vsedli nanjo.

Vrtno pohištvo iz gline se hitro razvija. sestavljajo sedišča, klopi,
Glinena vrtna sedišča – kamor koli jih postavite, povsod vabijo, da se vsedete nanje

In prav to je privedlo do ideje za izdelavo sedenju namenjenih glinenih izdelkov. Atelier Vierkant je s tem pričel ustvarjati povsem novo kolekcijo – vrtno pohištvo iz gline. Prva glinena sedišča so oblikovali v obliki velikih kamnov. Kasneje so se jim pridružila sedišča in klopi različnih oblik. S širokim izborom barv gline in različno površinsko obdelav je nastala cela paleta izdelkov. Vse možnosti so odprte tudi za prilagajanje potrebam in idejam naročnika.

V zadnjem obdobju glinena sedišča dopolnjujejo še lesneni in usnjenimi elementi. Kombinacija teh materialov ustvarja pravo simbiozo občutkov. Ob vsakem dotiku občutimo stik z naravo in ob pogledu na lepo oblikovana sedišča in klopi se naša čutila prav spočijejo.Vrtne klopi iz gline – funkcionalnost in estetika na vrtu

Vrtna klop je najbolj zanimivi element iz kolekcije vrtnega pohištva iz gline. Klop je daljše dedišče, ki ga hkrati lahko uporablja več ljudi. Vrtne klopi so običajno izdelane iz tikovine. Lahko pa so tudi kamnite, zidane, ravne, zavite in tudi izjemno dolge. S ponudbo vrtnih klopi iz gline nam je Atelier Vierkant pomagal ustvariti povsem nov pogled na uporabo klopi v zunanjem prostoru. Njihove klopi niso samo funkcionalne, ampak predstavljajo prave skulpture v prostoru. Vsakemu prostoru dodajo pomembno estetsko vrednost.

Glinene vrtne klopi Ateliere Vierkant
Klopi iz gline v svojem vrtu lahko oblikujete povsem po svoje

Vrtne klopi ALPH

Klop ALPH, ki jo je oblikoval Philippe Allaeys, je modularno zasnovana vrtna klop. Sestavljajo jo prostorski elementi nepravilnih oblik – podobni so upognjenim in porezanim kvadrom. Oblikovani so tako, da jih zložite po dolžini v klop povsem poljubne dolžine in oblike. Stične ploskve so enakih oblik. Linije modularnih elementov pa so speljane tako, da se pri stikih povezano nadaljujejo.

Sestavi vrtnih klopi Alph
Klopi Alph lahko poljubno sestavljate in jo ustvarite samo zase

Elementi klopi Alph so lahko postavljeni tudi nepovezano, kot skupina posameznih elementov. Lahko jih poljubno prestavljate in sestavljate v nešteto možnih kombinacij. Glinene sestavne elemente lahko kombinirate še z različnimi barvami gline in dopolnite z lesenimi sedišči. Lesena sedišča so izdelana iz lesa Iroko in so po velikosti prilagojena sestavom klopi.

Klop Alph odlikuje raznolikost, prilagodljivost pri postavitvi in neskončne k možnosti kombiniranja. Vse z namenom prileganja različnim arhitekturnim kontekstom.

Vrtne klopi in sedišča Mbrace

Kolekcija vrtnih klopi Mbrace je že zasnovana tako, da združuje dva naravna materiala. Les in glino. Oba materiala sta združena s ploskvami in linijami L-oblike. Sestav ob prileganju enega materiala z drugim izraža skupno uravnoteženost. Navdih za izdelavo klopi je nastal pri oblikovanju enojnega sedišča. Štiri metre dolg kvadru podoben glinen element klopi je na eni strani podprt z masivnim kosom starega hrastovega lesa.

Vrtna klop Mbrace
Mbrace je izjemno dekorativna vrtna klop iz gline in s podstavkom iz starega hrastovega lesa

Groba obdelava lesa in gladka površina glinenega sedišča sopostavitev sklopa dveh močnih primarnih materialov in njuno zlitje v celoto.

Glinena vrtna klop BL

Štirje kockasti elementi sestavljajo skoraj dva metra dolgo glineno klop BL. Raznolikost elementov daje klopi poseben značaj. Vse njihove ploskve so nagnjene, a kot celota predstavljajo nekoliko zakrivljeno sedišče s spremenljivo višino sedenja.

Štiridelna glinena klop BL
Ravne ploskve elementov klopi jih povezujejo v zanimivo celoto

Posamezne elemente glinene klopi BL lahko uporabite tudi posamično kot samostojno sedišče ali strabsko mizico.

Glinena klop MLH

Monumentalni videz klopi MLH v prostoru deluje impozantno, kot samostojna skulptura. Tekstura površine gline spominja na naravni kamen. Dve dolžini klopi, 140 cm in 200 cm omogočata umestitev v večji ali nekoliko manjši ambient. Njen minimalistični videz se lepo povezuje z vsakim okoljem, javnim ali zasebnim.

Glinena klop MLH
Klop MLH daje vtis, da je izdelana iz naravnega kamna

Jedilna klop MARUTA

Klop Maruta je nastala povsem namensko, za potrebe japonske restavracije Maruta, po kateri je dobila tudi svoje ime. Maruta klop ima dva sedišča in na sredini lesen pladenj, ki služi za postavitev krožnikov in jedilnega pribora. Klop ima gladke in ravne površine te omogoča zanimiv način druženja med uživanjem obrokov.Glinena sedišča – ogledalo ustvarjalnosti

Če se želimo odpočiti, v naravi hitro najdemo primerno sedišče. Večji kamen, podrto drevo ali kaj podobnega. Prav naravno okolje je bila prva inspiracija oblikovalcev pri Atelier Vierkant, da so začeli razmišljati o sediščih iz gline. Pečena glina je zelo dober toplotni izolator in je prav primerna za sedenje. Tudi ob hladnejših dnevih. Nastala so prva sedišča, ki so posnemala velike obrušene rečne kamne. Prav z njimi je vrtno pohištvo iz gline začelo nastajati.

Sedišča v obliki velikih obrušenih kamnov

Veliki rečni kamni so se brusili tisočletja, da so dobili svojo obliko. In vsak od njih je nekaj posebnega, je unikaten. Iz gline so pri Atelier Vierkant lahko naredili celo vrsto kamnov različnih velikosti, oblik in barv. Glineni kamni so votli in zato primerno lahki, da jih lahko postavite na poljubno mesto na svojem vrtu. Posamično ali po več skupaj, vedno postanejo paša za oči in ustvarijo prijetne občutke ob pogledu nanje.

Vrtni kamni, sedišča iz gline
Vabljivi dekorativni kamni pred poslovnim prostorom vabijo, da se vsedete in odpočijete

Glineni kamni Atelier Vierkant so atraktivna sedišča. Imajo lahko nešteo oblik, bolj ali manj enakomerne okrogline, so bolj oglati ali imajo videz prerezanega kamna z eno ravno ploskvijo. Ena skupina kamnov je prirejena za uporabo dodatne sedežne podlage iz usnja. Trenutno lahko izbirate med več kot tisoč različicami sedišč v obliki velikih kamnov. Naročite lahko tudi svoj napis ali logo, ki bo vgraviran v glino.

Sedišča iz gline MBRACE

Enojna sedišča Mbrace skupaj s klopjo dopolnjujejo to zanimivo kolekcijo. Oblikovala jo je Stéphanie Busard in uporabila dva naravna materiala, glino in les duglazije. Duglazija je vrsta severno ameriške jelke “Douglas fir” in njen les je zelo odporen na zunanje vremenske razmere. Med seboj ju je združila s ploskvami in linijami L-oblike. Vsa sedišča so tako primerna za uporabo v zunanjih kot v notranjih prostorih.

Sedišča iz gline Mbrace
Sedišča Mbrace povezujejo les in glino z linijami in ploskvami L oblike

Glinena sedišča drugih oblik

Neštete možnosti oblikovanja puščajo prosto pot ustvarjalnosti in domišljiji oblikovalcev, ki želijo ustvariti vrtno pohištvo iz gline namenjeno za sedenje. Vsak oblikovalec ima svoje zamisli, a vse so usmerjene k istemu cilju. Nastala je cela vrsta zanimivo oblikovanih sedišč. Pogosto so sedišča kombinirana tudi z lesenimi elementi. Med njimi zagotovo lahko najdete taka, ki bodo ustrezala vašim potrebam in se vklopila v naravno okolje vašega ambienta.

Kopalna kad iz gline

Atelier Vierkant je iz gline izdelal tudi kopalno kad. Če imate primeren prostor zanjo je kad iz gline lahko zelo uporaben in nareavni element v vaši kopalnici.

Prijeten občutek dotoka z naravno glino - kopalna kad za ljubitelje naravnega okolja
Kopalna kad iz gline za ljubitelje naravnih materialov v stanovanju

Vrtne mize iz gline

Primerno izbrana vrtna vaza z lesenim pokrovom iz tikovine ali lesa padouk lahko elegantno služi tudi kot vrtna miza ali dodatno sedišče. Lesen pokrov izdelamo povsem po meri.

Vaza s pokrovom iz lesa padouk
Lesen pokrov lahko vrtno vazo spremeni v mizo ali dodatno sedišče

Kot zadnjo novost je Atelier Vierkant izdelal vrtne mize, ki imajo ploščo narejeno iz več segmentov iz gline. V kombinaciji s kovinskim ogrodjem miza med sedenjem ob njej daje zanimiv občutek povezanosti z n aravo. Kljub nekoliko grobi površini gline je neposredni stik ob dotiku prijeten. Kako bo miza našla pot do uporabnikov, bomo kmalu spoznali.

Plošča mize iz gline
Naravni videz mize z glineno ploščo

Še veliko odprtih idej za glineno vrtno pohištvo

Kot je bilo prikazano, vrtne vaze lahko na vrtu lahko uporabljamo še na več drugih načinov. Vse je odvisno od idej ustvarjalcev in uporabnikov njihovih izdelkov. Vrtno vazo lahko enostavno spremenimo v vrtno kurišče, lahko iz nje naredimo funtano ali ribnik. Če imate novo idejo, nam sporočite. Z veseljem jo bomo objavili.

Iz glinenih kvadrov sestavljena predelna stena v pisarniškem prostoru