VRTNO KURIŠČE – OGREJTE SI HLADNE DNI

Vrtno kurišče FIRE BOWL z garnituro OMADA

Vrtno kurišče nam omogoča ustvariti ogenj na vrtu. Ogenj že od nekdaj s svojo živo svetlobo in toploto privlači človeka. Odkar smo spoznali, kako ga lahko uporabimo, igra ogenj pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju. Ogenj osvetljuje, navdihuje, zbližuje in povezuje vse v njegovi bližini. Aktivira lahko vsa naša čutila, saj prostor poživi ter ga napolni s svetlobo in toplino.

Vrtno kurišče in ogenj na njem nas pozimi pogreje in ustvari prijetno vzdušje

Vrtno kurišče je z ognjem najbolj aktiven element zunanjega prostora. Z ognjem ustvarja prijetno sproščeno vzdušje in ob njem se vedno radi družimo. Če prostor ob vrtnem kurišču opremimo še z udobnimi sedišči in vrtnim pohištvom, bo to tudi idealno mesto za sprejemanje gostov. Vrtno kurišče bo vedno postalo središče dogajanja na vrtu, takoj ko ga bomo zakurili.

Ogenj je ljudem prinesel Prometej, ko ga je z Olimpa ukradel Zevsu

Posebej prijetne občutke ob bivanju zunaj na vrtu ustvarja samo vrtno kurišče, ki ga kurimo z drvmi. Prav drva so tista, ki ogenj na vrtu naredita prijazen človeku. Zato potrebujemo odprto vrtno kurišče, ki je dovolj veliko in ki ga kurimo z drvmi. Takih občutkov ne moremo nikoli ustvariti z drugimi vrstami kurišč, na primer na plin ali etanol.

Kurjenje z drvmi na odprtem vrtnem kurišču nam ustvarja prijazen ogenj, ki boža vsa naša čutila
Najbolj prijazen ogenj na vrtnem kurišču ustvarimo s kurjenjem drv

Vrtno kurišče postavimo na primernem mestu na vrtu, na terasi samo v primeru, da imamo mesto za kurišče posebej pripravljeno. Elegantno vrtno kurišče nam bo omogočilo, da bomo ob njem vedno uživali in preživljali čas zunaj tudi ob hladnejših večerih in dnevih. Tudi pozimi. Lahko se vsaj nekoliko zgledujemo po skandinavcih, ki znajo preko celega leta in ob vsakem vremenu uživati zunaj.

VRTNO KURIŠČE Z OGNJEM POBOŽA VSA VAŠA ČUTILA

Že priprava trsk in drv za kurišče je prijetno delo. Stik z naravnimi materiali nas pomirja in ustvarja prijetne občutke, še preden zakurimo ogenj. Otroci nam pri tem vedno radi pomagajo in so polni pričakovanj. Ko zložimo vse na kurišče in zanetimo ogenj z veseljem opazujemo, kako se bo ogenj razplamtel in oblikoval.

Takoj, ko se na vrtnem kurišu pojavi ogenj, postane središče dogajanja in vsi se radi zberemo ob njem
Sproščeno vzdušje ob ognju na vrtu zbližuje ljudi

Ob kurišču nam pogled stalno uhaja k ognju, opazujemo neprestano spreminjanje oblike plamenov, iskre in dim, ki se dvigajo v zrak. V vsakem trenutku je ogenj drugačen, spreminja se njegova barva, oblika in velikost plamenov, spreminjajo se goreča drva in vedno uživamo ob njihovem opazovanju. Poslušamo nostalgično prasketanje in pokanje lesa, pomirja nas prijeten vonj gorečih drv.

Kurišče z ognjem ustvarja razkošno romantično vzdušje.

Ob ognju občutimo prijetno toploto in njeno jakost lahko prilagajamo tako, da se ognju približamo ali od njega oddaljimo. Vedno se lahko namstimo tako, da nam je najbolj udobno in prijetno. Ogenj lahko uporabimo tudi za pripravo hrane, če naše kurišče z enostavnimi dodatnimi elementi spremenimo v priročen vrtni žar ali za kuhanje uporabimo primerno posodo. Na željavici jahko spečemo krompir, koruzo, kostanj ali na žaru meso in zelenjavo, kar bo imelo povsem svojstven okus.

Vrtna kurišča ZERO so na voljo v več velikostih in izdelana lahko tudi iz različnih materialov, kot so jeklena pločevina, korten ali les.
Sodobno oblikovano vrtno kurišče Zero

Druženje ob vrtnem kurišču poleg fizičnega ustvarja še veliko drugih občutkov psihične narave. Prijetno vzdušje se ustvari samo od sebe. S sodobnim in dobro oblikovanim vrtnimi kuriščem bomo uresničili tudi svoje potrebe po udobju ob bivanju zunaj.

ZAISKRITE SPOMINE Z VAŠEGA VRTA

Vrtno kurišče predstavlja idealno priložnost, da svoje otroke naučimo uporabljati ogenj in pravilno ravnati z njim. Z veseljem bodo sodelovali od samega začetka. Pri tem bodo neznansko uživali. Naučili se bodo zakuriti ogenj in vzdrževati primerno velikost. Vedeli bodo, kakšna morajo biti drva, kako jih nalagati na ogenj, kako paziti na varnost.

Svoje znanje o ognju in kurjenju otroci ne bodo nikoli pozabili. Vedno se bodo radi spominjali, kako so doma ob kurišču na vrtu preživljali prijetne trenutke.

Vrtna kurišča, in ogenj z njimi, se vračajo v naše vrtove

Z ognjem ravnamo preudarno in ga spoštujemo. Zakaj ne bi izkoristili priložnost in svoje znanje o njem doma prenesli na otroke?
Naučimo uporabljati ogenj svoje otroke – tega se bodo vedno spominjali

SPOŠTUJTE OGENJ IN POSKRBITE ZA VARNOST

Ne glede na način uporabe ognja, si ogenj zasluži spoštovanje. Z njim moramo ravnati preudarno, še posebej doma. Zato je dobro, da se držimo določenih pravil in ob uporabi vrtnega kurišča upoštevamo vse zunanje okoliščine.

  • Namestitev – vrtno kurišče postavite na primerno podlago. Dovolj naj bo oddaljeno od stavb, dreves in drugih elementov vrta, ki bi jim ogenj zaradi bližine lahko škodoval,
  • Oddaljenost – zagotovite, da bo vaše vrtno pohištvo dovolj oddaljeno od ognja,
  • Vremenski pogoji – upoštevajte vremenske pogoje in temu prilagodite velikost ognja,
  • Nadzor ognja – ogenj na vrtu naj bo stalno pod nadzorom, da ob nepredvidenih okoliščinah lahko hitro ukrepate,
  • Zaključek – ko zaključite s kurjenjem, vedno dokončno pogasite ogenj in žerjavico,
  • Otroci – z njimi ob vrtnem kurišču bodite še posebej pazljivi in jih naučite pravil ravnanja z ognjem.
Sodobno oblikovano vrtno kurišče firebowl omogoča varno kurjenje na vrtu ali na terasi
Vrtna kurišča Fire bowl imajo lahko dve velikosti, premer 90 cm ali 145 cm