Vrtne preproge, odeje in dodatki

Z vrtnimi dodatki ustvarjamo prijetno vzdušje na vrtu.

  • Vrtne preproge za prijetnejšo hojo in še posebej za tiste, ki radi hodijo bosi
  • Odeje ali deke iz najbolj žlahtnih vrst volne – kašmir, jak, kamel, lama, merino – da nas prijetno ogrejejo ob hladnejših dnevih in nam podaljšajo večerno bivanje na vrtu.
  • Dekorativne blazine iz izbranih in prijetnih materialov ter zaboji za njihovo shranjevanje.
  • Servirni vozički za vrtne zabave ali premično odlagalno mizico.
  • Vrtne pregrade za večjo zasebnost.
  • Prekrivala za vrtno pohištvo, za njegovo zaščito, ko ga daljše obdobje ne uporabljamo.

Zunanje preproge naredijo zunanji prostor podoben notranjemu

Meje med notranjim in zunanjim prostorom so vedno bolj zabrisane. Zunanji bivalni prostor po načinu bivanja postaja vedno bolj podoben notranjemu. V poletnih mesecih svoj prosti in tudi delovni čas želimo preživeti na prostem, na vrtu. Prav preproge so tisti del zunanjega ambienta, ki jih do sedaj zaradi vpijanja vode in neodpornosti materialov ni bilo smisleno uporabljati zunaj.

Novi sintetični materiali nam sedaj to omogočajo. Ne absorbirajo vode, se hitro sušijo in so odporni na vse vremenske pogoje. Ob slabem vremenu ali ob hladnih dneh so tako zunanje preproge prijetna izboljšava za bivanje na vrtu. Še posebej smo nad njimi navdušeni vsi tisti, ki radi zunaj hodimo bosi.

Zunanje preproge so izdelane iz dveh vrst materialov. Preproge iz poliesterske preje, prevlečene z barvanim PVC so debelejše in bolj trde, vendar zelo hitro prepuščajo vso padavinsko vodo, ki tudi hitro odteče stran. Druge zunanje preproge so izdelane iz tanjših poliolefinskih vlaken. Te preproge so mehke in na videz zelo podobne notranjim preprogam. Prav tako prepuščajo padavinsko vodo, čeprav nekoliko počasneje. So pa zelo prijetne na dotik z bosimi nogami.

Nad zunanjimi preprogami so najbolj navdušeni tisti, ki zunaj radi hodijo bosi.

Vse zunanje preproge so zelo dobri toplotni izolatorji, tako da ob bosi hoji po njih niti pozimi nimamo mrzlega občutka, ne glede na to, ali je pod njimi kamnita ali lesena podlaga.

Vzdrževanje zunanjih preprog je minimalno. Preproge so odporne proti madežem. Praviloma jih po potrebi očistimo z vakumskim sesalnikom ali operemo z vodo. Madeže očistimo z ustreznim čistilom. Lahko pa občasno uporabimo še sredstvo za impregnacijo, ki jih nudijo proizvajalci, in jih tako dodatno zaščitimo.

Servirni vozički in zabojniki za pijačo

Servirni vozički so nam v pomoč pri vrtnih zabavah ali druženju s prijatelji. Obloženi z vabljivimi obloženimi krožniki, kozarci in pijačo bodo vedno v centru pozornosti. Servirni voziček nam lahko služi tudi kot dodatna odlagalna ali servirna mizica. Servirni vozički so izdelani iz tikovine ali nerjavnega jekla. Zgornje površine so lahko lesene ali keramične. Servirni vozički imajo vgrajene servirne pladnje, predale za shranjevanje pribora, posebne nosilce za kozarce in steklenice. Imajo tudi kolesa, da jih lahko enostavno premaknjemo tja, kjer jih potrebujemo.

Nepogrešljivi na vrtnih zabavah in druženjih.

Zabojnike za hlajenje pijače napolnimo z ledom in pijačo, ki jo svojim gostom lahko ohlajeno ponudimo v vsakem trenutku.

Volnene odeje in deke

Ker nas ima veliko težave s pravilnim poimenovanjem večjih kosov blaga, s katerim se ogrnemo oziroma pokrijemo, ko nam je hladno, jim včasih pravimo odeje drugič deke ali še kako drugače. Kakorkoli že jih poimenujemo, vedno nas prijetno ogrejejo.

Žlahtni in mehki volneni materiali!

Pravi kašmir (cashmere), kamelja ali jakova dlaka, alpaka ali lama in merino volna, to so materiali, ki nas zasvojijo. Ogrinjalo, deko ali odejo izberemo na podlagi lastnih občutkov in predvsem zase. Nekateri ljubimo žlahtnost in mehkobo kašmirja, drugim ugaja debelejša različica ogrinjal, izdelanih iz kamelje ali jakove dlake ali merino volne. Tanjše odeje iz lanu in bombaža uporabimo zvečer v poletnih dneh. Različne vezave, barve in vzorci nam nudijo široko izbiro in zagotovo najdemo sebi primerno.

Odeje/deke iz žlahtnih materialov, ki jih ponujamo, so francoske izdelave.

K luksuznemu vrtnemu pohištvu sodijo materiali, ki s svojimi lastnostmi bogatijo doživetje uporabnika. Kašmir zagotovo sodi v to skupino. Vsak dotik z njim je poseben užitek.

Narodi, kot so na primer Francozi, že dolgo gojijo kulturo luksuza in znajo z vso svojo spoštljivostjo in ljubeznijo do takih materialov izdelati izdelek, ki bo izzval naša čutila.

Da nas osvoji in zasvoji.

Dekorativne blazine za vrtno pohištvo

Dekorativne blazine so praviloma dodatne blazine, ki jih potrebujemo za udobno sedenje. Z njimi si prilagodimo sedišče na stolu, počivalniku ali vrtni zofi. Blazine za zunanjo uporabo so izdelane iz materialov, ki ne vpijajo vode.

Tekstil za blazine je izdelan v različnih dekorativnih barvah in vezavah tako, da blazine popestrijo videz vrtnega pohištva in celotnega ambienta. Vzemimo si čas, tako za izbiro materiala, kot barve blazin. Z njimi izražamo sebe in svoja čustva, ustvarimo sebi lastno harmonijo barv. Zanimivi vzorci in barve blazin nam nudijo široko paleto možnosti izbire.

Prevleke blazin so pralne, zato je njihovo vzdrževanje povsem enostavno.

Zaboji za shranjevanje blazin

Zakaj bi potrebovali zaboj za shranjevanje blazin? Čeprav so blazine odporne na vremenske pogoje, jih je smiselno shraniti na primernem mestu predvsem zaradi nečistoč iz zraka, ki se po daljšem času naberejo na njih. S tem se izognemo dodatnemu pranju in čiščenju. Za vodo in nečistoče neprepustni zaboji, skrinje ali omare hkrati lahko uporabimo tudi kot dodatna sedišča. Skrinje za blazine so izdelane iz enakih materialov, kot vrtno pohištvo.

Prostorske pregrade

Na vrtu vsekakor potrebujemo določen nivo zasebnosti, vsaj na določenih mestih. Zasebnost še posebej pogrešamo, če nimamo posajenih dreves, grmovja, drugega rastlinja ali ograje, ki zastirajo nezaželene poglede iz okolice. Če živimo v gosto naseljenem območju, nas pred nezaželenimi pogledi lahko zaščitijo zanimivo oblikovane a ne povsem zaprte vrtne pregrade v obliki snopa palic. Palice na podstavkih so atraktivne, na voljo so v več barvah in različnih višin. Enostavno jih lahko premikamo in postavimo na tisto mesto, kjer jih trenutno potrebujemo.

Zaščitna prekrivala za vrtno pohištvo

Jeseni, če zaradi mraza vrtno pohištvo prenehamo uporabljati in ga ne shranimo nekje pod streho, ga lahko prekrijemo z zaščitnimi prekrivali. Njihova uporaba je smiselna v bolj onesnaženih okoljih, s čimer se lahko izognemo spomladanskemu čiščenju. Vsi proizvajalci vrtnega pohištva nudijo originalne prevleke iz neprepustnega platna.