Vrtne luči in svetila

Zunanja osvetlitev vrta, dvorišča in objektov nam prikaže naše bivalno okolje na povsem drugačen način. Vrtne luči nam osvetljujejo poti in hojnice na našem vrtu, zunanji bivalni prostor, zanimive podrobnosti ali stavbe, ki jih želimo posebej poudariti. Vrtne luči in svetila ustvarjajo prijetno vzdušje in nas s tem tudi osrečujejo.

Načrtovanje osvetlitve na vrtu

Načrtovanje osvetlitve na našem vrtu se začne z razmislekom o tem, kako bomo svoj vrt ob večerih uporabljali. Se bomo na svoji terasi in vrtu igrali z otroci ali zabavali z gosti in zato potrebujemo dobro osvetlitev prostora in poti? Nas razveseljuje lep pogled na osvetljene dele vrta in zunanjega bivalnega prostora skozi okna svoje hiše ali avtomobila, ko se pozno pripeljemo domov?


Svetloba povezuje in privablja pozornost ter omogoča igro senc.


Osvetlitev na vrtu naj poudari njegove najlepše in najbolj atraktivne dele, naj bodo to atraktivna drevesa, arhitekturne podrobnosti, zanimive lokacije. Morda bo najbolj zanimiva prav senca, ki jo bo ustvaril osvetljen predmet na vrtu. Točkovne osvetlitve so močnejše, ustvarjajo izrazite sence in privlačijo pozornost.

Če vrtne luči razporedimo vzdolž pohodnih poti, na stavbe ali ob njih, na določenih delih vrta, na ta način dobimo občutek globine. Z umirjeno svetlobo osvetlimo bivalni prostor, da s tem dosežemo prijetno atmosfero. Osvetlitev na vrtu izboljšuje tudi varnostne razmere in olajša gibanje po vrtu v nočnem času.


Kaj naj na svojem vrtu osvetlimo?


Ko se bomo odločali o postavitvi svetil na vrtu, najprej upoštevajmo, kako ga bomo sami uporabljali, kakšne poglede si ob večerih želimo in kako nam bo svetloba pomagala vrt še polepšati.

  • Osvetlitev poti polepša njeno bližjo okolico in pripomore k boljši varnosti pri gibanju. Vendar luči ni potrebno vedno razporediti prav vdolž poti. Veliko bolj naravno deluje kombinirana osvetlitev s postavitvijo ambientalnih luči po drugih delih vrta. Svetlobo lahko usmerimo na različne načine, navzdol, vstran ali navgor z uporabo luči z nastavljivim virom svetlobe.
    Osvetlitev dovoznih poti ni posebej potrebna, saj jo vozila že sama dovolj osvetlijo.
  • Primerna osvetlitev terase ali dvorišča, je pomembna, ko zunaj ob večerih preživljamo svoj prosti čas, ob sproščanju, počivanju ali ob razgovorih z družino, prijatelji ali gosti, saj nas svetloba ne sme motiti. Usmerjena mora biti tako, da ne slepi v smeri pogleda. Na terasi potrebujemo razpršeno svetlobo, podobno lunini svetlobi, najbolje od zgoraj navzdol. Učinkovito lahko uporabimo več zastrtih svetil z manjšo svetilnostjo.
  • Z osvetlitvijo dreves in zanimivih rastlinskih struktur na vrtu ustvarimo privlačne točke v prostoru. Pri teh se lahko zelo široko poigramo z učinki svetlobe in sence. Osvetlitev od spodaj navzgor ustvari močne učinke svetlobe in sence, poudari zanimive veje dreves in zanimivo raščene rastlinske strukture ter s tem velike kontraste med svetlobo in senco. Določene rastlinske strukture zvečer lahko najbolj učinkovito osvetlimo s prečno svetlobo z nasprotnih strani in jih tako poudarimo kot celoto. Od zgoraj navzdol lahko učinkovito osvetlimo in poudarimo razgibanost vrtne površine.
  • Z osvetlitvijo arhitekturnih zanimivosti stavb, portalov, skulptur, vodnih motivov in drugih podobnosti na vrtu, lahko posamezne detajle, elemente prikažemo na drugačen način, v popolnoma novem okolju. Igra svetlobe ima pomembno vlogo v arhitekturi in zaznavi prostora.

Kakšne luči lahko uporabimo na vrtu?

Vrtne luči za osvetlitev poti, dvorišč, dreves in drugih zanimivosti so večinoma vgradne s stalno postavitvijo in električnim napajanjem. Lahko so prostostoječe na podstavkih ali stenske za vgradnjo na zid in talne za osvetlitev od spodaj navzgor. Električno napajanje je za močnejše osvetlitve visokonapetostno, redkeje nizkonapetostno za svetila z manjšo svetilnostjo.

Zelo zanimive so sodobne vrtne luči za osvetlitve bivalnih prostorov opremljenih z vrtno sedežno garnituro. Uporabimo svetila, ki ustvarjajo prijetno zastrto in umirjeno svetlobo. Lahko so prenosne in jih po potrebi v vsakem trenutku postavimo na tisto mesto, kjer nam svetloba najbolj ugaja. Prenosne vrtne luči imajo praviloma vgrajen akumulator, ki omogoča dovolj dolgo svetilnost. Polnimo ga lahko preko kabla ali brezžično. Prenosne luči imajo atraktivno obliko in so izdelane iz ekskluzivnih materialov, ki so lahko odlično usklajeni z vrtnim pohištvom na naši terasi.

Izbira vrtnih luči je velika in brez težav lahko izberemo kakovostno svetilko ali vgradno luč, ki nas bo razveseljevala dolgo časa brez posebnega vzdrževanja. Kakovostni materiali, kot so tikovina, nerjavno jeklo, kamen ali na vremenske razmere odporni sintetični materiali, nam to zagotavljajo.

Značilnosti naših vrtnih luči so KAKOVOST, HARMONIJA in dober DIZAJN. V njih je vgrajena najnovejša tehnologija za osvetljevanje prostora.

Z osvetlitvijo pomembnim delom bivalnega okolja posvetimo več pozornosti.

Če želite o vrtnih lučeh izvedeti več, nas OBIŠČITE, za naročilo KATALOGA vrtnih luči nam pošljite
sporočilo.

IZBOR ekskluzivnih vrtnih luči in svetilk