Vrtna kurišča

Vrtno kurišče osvetljuje, navdihuje, zbližuje in povezuje vse v njegovi bližini. Prostor poživi, ga napolni s svetlobo in toplino. Vrtno kurišče je z ognjem aktiven element prostora, ob katerem se vedno radi zbiramo. Z enostavnimi dodatnimi elementi vrtno kurišče postane priročen vrtni žar.

Ogenj – simbol moči

Simbolika ognja in njegove moči je vedno imela več pomenov. Ogenj je predstavljal simbol napredka, regeneracije, novega življenja, a hkrati tudi simbol uničenja in izgube. Moč ognja spoštujemo in se je tudi nekoliko bojimo.


Vrtno kurišče privlači, umirja ter zbližuje in povezuje ljudi.


Z vrtnim kuriščem v naš prostor na terasi ali bivalnem vrtu vnesemo ogenj, ki postane nov, vizualen in ambientalen gradnik prostora. Kurišče povezuje bivalni prostor in ljudi v njem. Ogenj do določene globine prostor osvetli in ga s tem omeji. Ljudem v tem prostoru daje ogenj občutek varnosti, ugodja ob pogledu nanj, udobje toplote ob hladnih dnevih ali večerih, občutek domačnosti in intimnosti. Ogenj vse prisotne umirja in upočasni hiter življenski tempo, ki mu v sodobnem času ne moremo uiti.

Umestitev kurišča v prostor

Za vrtno kurišče potrebujemo ustrezen in primerno velik prostor. Na večjem kurišču lahko zakurimo večji ogenj, a zanj potrebujemo več prostora. Pri tem upoštevamo še ustrezno varnostno razdaljo do vnetljivih predmetov v okolici kurišča. Kurišče lahko postavimo na stalno mesto - večja stabilna in težja kurišča. Manjša kurišča ali večja kurišča lažje konstrukcije, lahko ohlajena po potrebi premikamo na različna mesta na vrtu. Za umestitev v prostor je pomemben še videz kurišča, njegova usklajenost s samim prostorom in opremo, vključno z njeno postavitvijo.


Vrtna kurišča v prostoru delujejo kot samostojne skulpture.


Ko bomo kurišče uporabljali, je za nas pomembna še enostavnost rokovanja in možnost uporabe dodatnih pripomočkov, ki naše kurišče spremenijo v uporaben žar.

Vrtno kurišče sestavlja kovinski osrednji del – prostor za ogenj in ožji ali širši obod kurišča, ki je lahko izdelan iz različnih materialov, kovine, kamna ali lesa. Širok obod kurišča ljudem omogoča sedenje ob ognju in priročno pripravo hrane na žaru – predvsem zabavno in prijetno druženje.

Vsa kurišča, neodvisno od materialov, iz katerih so izdelana, so odporna na vremenske vplive in ne potrebujejo nobenega vzdrževanja. Ognjevarna konstrukcija in pravilna zasnova kurišča omogočata uporabo določenih kurišč tudi neposredno ob vrtnem pohištvu ali na lesenih terasah.

Vrtno kurišče estetsko dopolnjuje zunanji bivalni prostor in je njegov pomemben dekorativni element.

Če želite o vrtnih kuriščih izvedeti več, nas OBIŠČITE, za naročilo KATALOGA vrtnih kurišč nam pošljite
sporočilo.

GALERIJA IZBRANIH IZBRANIH VRTNIH KURIŠČ