BIOKLIMATSKE PERGOLE IN PERGOTENDE

Za pergolo se odločimo takrat, ko potrebujemo zaščito pred močnim soncem, pred dežjem in vetrom. Bivanje na vrtu ali terasi s primerno pergolo lahko podaljšamo na vse leto. Tudi če bivamo v hladnejšem kraju.
Pergola nam omogoča prijetno bivanje na vrtu v vsakem trenutku, neodvisno od vremenskih razmer.

ZAKAJ BI IMELI NA VRTU PERGOLO?

Kako naj uredimo svoj bivalni prostor na vrtu ali terasi, če želimo uživati v njem skozi vse leto? Pred močnim soncem se lahko zaščitimo s senčnikom. Nekoliko nam senčnik lahko pomaga tudi kot zaščita pred dežjem. Pred vetrom in mrazom je zaščita težje izvedljiva. Ustrezna PERGOLA nas lahko zaščiti pred vsemi navedenimi vplivi okolja.


Prijetno bivanje zunaj na vrtu ali terasi tudi v neugodnih vremenskih razmerah


Sodobne pergole so enostavne, samostojno stoječe konstrukcije s premično streho. Premična streha omogoča nastavitev stopnje senčenja oziroma osvetlitve površine pod pergoloe na vrtu in zaščito pred padavinami. Inovativni materiali, izvrsten dizajn in moderne tehnologije nam dajejo možnost izvedbe rešitev povsem po meri uporabnika. Zaščito pred vetrom in mrazom dosežemo z zapiranjem stranic pergole s prozornim, prosojnim ali neprozornim paravanom. Vse premične dele pergole lahko premikamo ročno ali električno z daljinskim upravljanjem.

9 POMEMBNIH DEJSTEV O PERGOLAH

Moderna pergola nam resnično lahko izboljša kakovost bivalne izkušnje v zunanjem okolju. Za postavitev pergole na vrtu ne potrebujemo posebnega dovoljenja, razen v izjemnih primerih. Postavimo jo lahko tja, kjer nam najbolj ustreza in z njo naš zunanji bivalni prostor oblikujemo še bolj po svoji meri.

  • Pergola nam s svojo konstrukcijo na nek način omeji in uokviri celotni bivalni prostor, ali samo del bivalnega prostora na vrtu. Z njo lahko oblikujemo zaključeno jedilnico ali klubski prostor za druženje ali za zabavo.
  • Pergola nam omogoča izboljšati zasebnost prostora. Če se želimo izogniti pogledom in opazovanju iz bližnje okolice, morda samo v določenih trenutkih, s premičnim vgrajenim paravanom to lahko dosežemo, kadarkoli si zaželimo. Paravan lahko delno ali v celoti zapremo na kateri koli stranici pergole.
  • Rešitev senčenja se vedno izvede povsem po meri uporabnika.

  • Senčenje prostora pod pergolo je nastavljivo. Premično streho pergotende lahko delno ali povsem odpremo, tako kot jo v danem trenutku potrebujemo. Bioklimatska pergola ima premične lamele, ki jim lahko nastavljamo naklonski kot in s tem prepustnost svetlobe. Pri nastavljanju osenčenosti prostora je zelo pomembna orientacija lamel in smer premikanja pergotende glede na smer dostopa sončnih žarkov.
  • Streha pergole zagotavlja neprepustnost v primeru padavin. Ob načrtovanju postavitve pergole določimo najbolj ustrezen način odvodnjavanja, odvisno od tipa pergole in njene velikosti.
  • Na zid naslonjena ali samostoječa pergola? Pergolo lahko postavimo tako, da je z eno stranico naslonjena na zid stavbe. V tem primeru ima pergola najmanj oziroma samo dva stebra. Njena streha je lahko postavljena pod naklonom ali ravna, odvisno od izvedbe pergole. Prostostoječa pergola ima najmanj štiri stebre in je praviloma odprta z vseh strani.
  • Pri pergolah so uporabljeni najsodobnejši materiali in tehnologije, ki zagotavljajo njeno stabilnost in funkcionalnost. Konstrukcijo večinoma sestavljajo posebni aluminijasti profili. Streha pri pergotendi je izdelana iz večplastnega sintetičnega platna, ki je izredno odporno na UV žarke in ostale vremenske pogoje. Vertikalni paravani so izdelani iz bolj ali manj prosojnih sintetičnih materialov, ki so odporni na veter.
  • Pergola lahko postane atraktiven zunanji bivalni prostor. Celotnemu prostoru prinese dodano vrednost, če je lepo izdelana in v celoti usklajena s prostorom, kjer bo postavljena. V pergolo lahko vgradimo tudi primerno osvetlitev in ozvočenje.
  • 8. Sama postavitev pergole je relativno enostavna, a opraviti jo mora strokovno usposobljena ekipa. Najbolj pomembna je priprava z načrtovanjem. Pooblaščeni svetovalec na terenu natančno preveri stanje, danosti terena in možnosti postavitve glede na smer sončne svetlobe. Vsaka pergola je prirejena potrebam lokacije in naročnika.
  • Pergotenda ali bioklimatska pergola? Kakšna pergola bi nam najbolj ustrezala? Razgovor s svetovalcem, ki pozna vse dejavnike za primerno izbiro in določitev celotne konfiguracije pergole, je nujen. Tako bomo lahko na pravilen način upoštevali danosti prostora, naše potrebe in pričakovanja ter na koncu prišli do najbolj ustrezne rešitve.

Vsaka od obeh vrst pergol ima določene prednosti. Za bivanje pa je poleg strehe in sence pomembno še zračenje, prilagajanje temperature in odvodnjavanje. Na območjih, kjer lahko pričakujemo tudi sneg, je potrebno upoštevati tudi dodatne pogoje za uporabo.

PERGOLA KREATIVNO REŠUJE IN IZPOPOLNJUJE ZUNANJI BIVALNI PROSTOR.

PRIMERI POSTAVITEV RAZLIČNIH PERGOL